дек 122012
 

Митове за женския фитнес – част I

women weight training Митове за женския фитнес%d0%b7%d0%b0 %d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8 Фитнес залите са доста посещавани напоследък. Все повече хора осъзнават необходимостта от движение и промяна в своето ежедневие.

Жените обикновено прибягват към фитнеса щом напълнеят. За съжаление повечето са доста невежи, не се интересуват от принципите на спорта, нито от възможностите, които дава. Да не споменаваме за непреодолимия страх от тежестите.

Чрез спорта не само отслабвате, а поддържате и добро здраве – боледувате по-рядко, борите се по-успешно със стреса. Когато е съчетан с подходящ хранителен режим, дава видими и трайни резултати.

Ще се опитаме да изясним няколко мита, които успешно кръжат около залите, особено край по-големите тежести.

Големи мускули

На първо място е добре да знаете, че тренировките с тежести няма да ви направят културистки. Жената просто не е устроена така. Хормоналният баланс в тялото не позволява на мускулите й да растат както при мъжете.

Мъжете имат тестостерон, който влияе върху развитието на мускулатурата. Рядкост са жените, при които този хормон е в по-големи количества. А и костната ви система е такава, че не допуска прекомерен растеж на мускулите.

Във фитнеса съществуват принципи, които важат както за силния пол, така и за слабия (с определението „слаб“ обикновено не сме съгласни). Не трябва да има разлика в тренировката, както няма биологична разлика между двата пола.

Оформяне на точно определен мускул

Някои мускулни групи могат да се развиват повече от други. Но промяна във формата им е невъзможна, тя ви е дадена по рождение. Не можете да направите само една част от тялото си по-релефна, например ръцете.

Идеята на фитнеса е да влияе комплексно върху цялото тяло, а не да моделира само една част от него. Той го дели на групи, които са неразривно свързани.

st women Митове за женския фитнес%d0%b7%d0%b0 %d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8 Жените обикновено наблягат на горната част от тялото. Но представете си сграда с нестабилни основи – тя лесно може да рухне.

За това не пренебрегвайте краката. При натоварването им се отделя голямо количество тестостерон, който помага за по-голямата ефективност на всяка тренировка за друга група мускули.

Универсалната програма

Това, което действа добре на ваша приятелка, може да не е най-подходящото за вас. Фитнесът не е математика, той дава възможност за индивидуални решения.

При всеки има мускули, които се развиват по-бързо от другите. За това начинаещите започват с базови упражнения, чрез които в по-късен етап се установява на коя група да се наблегне.

Така можете да се ориентирате по-добре каква цел да си поставите и как да я постигнете. И мотивацията ви ще бъде по-голяма когато сте наясно към какво се стремите и наблюдавате осъществяването му.

Митове за женския фитнес – част II
Автор: Петя Дикова (p.dikova@tialoto.bg)
Източник: http://www.tialoto.bg

Митове за женския фитнес 5/5 (100%) 1 vote

Още интересни статии

 
 Posted by at 19:19

 Leave a Reply

(задължително)

(задължително)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>