дек 012012
 

 4.Волята на културиста

Когато Уелингтън, един от победителите на Наполеон при Ватерлоо, посетил на старини игрището на колежа Хароу и си спомнил за прекараната в радости спортни игри младост, казал: „Тук, на това игрище, аз победих Наполеон“. Той искал да подчертае, че когато е спортувал, е развил в себе си самооблданието, предприемчивоста и твърдата воля.Leroi 4.Волята на културиста%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d1%8a%d1%82 Погледнете снимката на Лерой Колбърт. Той е вдъхновил хиляди културисти да продължават да тренират. Защото има такива моменти, които настъпват, когато човек е уморен от множество житейски несполуки. Често пъти и резултатите в тренировката не отбелязват напредък. Разбира се, това състояние е познато само на много напреднали културисти. Но вие от сега трябва да се запознаете с това необходимо душевно качество, което се нарича воля. Съдбата на културиста Лерой е накарала мнозина да презират своето отчаяние и да продължат тренировките си. Колбърт в много добра форма загубва десния си крак. Но продължава да тренира и постига невероятно развитие на горната част на тялото си. Тази добре оформена ръка надвишава в обиколка половин метър с цели три сантиметра. А гладиаторския гръден кош е за завиждане. Неговата обиколка е 135 см. Лерой демонстрира своите мускули като излиза на подиума с протези, прикрити в бели панталони. Така той е красив и велик, защото всеки сам изсича цената на своята личност. Човекът е голям или малък в зависимост от своята воля. Който има воля, той има и сила. Затова нивото на културиста се вдига не само от физическото напрежение, с което той е свързан, но и от закаляването на волята. Тя се развива от усърдието да се постигне поставената цел, от самообладанието, издръжливостта и смелостта. Културистът показва и външно една импонираща сръчност и джентълменско държание. Очите му блестят, тялото е бодро, стъпката лека. Тренираното тяло не е неприятел на душата, а помощник. То не е бреме за волята, а нейн точен изпълнител. Културизмът е оформил не само мускулите на мъжете, но и милиони характери. В пластичността на тялото, в точната работа за всяка мускулна група се вижда това, което и древните гърци са се стремили да постигнат чрез спорта – господство на духа над плътта. Или това е безусловна власт на волята над тялото и служене на духовния живот.

Културистите трябва да имат същия възглед за спорта. Чудесната и мускулеста фигура е само начало на мъжкото достойнство. То ще има стойност само тогава, когато е външен израз на вътрешна дисциплина. Твърда воля, железни мускули, но и силен дух – това е идеалът на културизма.

Това означава: тренирайте редовно, но не изоставайте обучението си и работата си. Не забравайте да четете и се образовайте духовно. Вашето значение в живота няма да се мери по вашите мускули, а според това, което сте учили, какъв характер сте създали у себе си и какво от огромното човешко знание имате в главите си. За всичко това ще ви е потребна воля, тя пък се придобива чрез редовни тренировки.

За жалост много хора занимаващи се с културизъм смятат, че щом са добре сложени, трябва да ходят по улиците като горили. Това много вреди и създава погрешна представа за културизма. Също така неприятни са и маниаците. Те са толкова пристрастени, че са готови по цели часове да говорят за диети, размери, медикаменти и списания. Срамно е сте красиви като Аполон, а да не знаете кой е Хан Аспарух или Александър Велики, кога е започнла втората световна война и т.х. Не бива да се стига дотам, че на сън да отговорите колко е бил бицепса на Шварценегер, а да не знаете рожденната дата на Васил Левски.

Или: тренирането на тялото е само средство, а не цел. То не бива да се превръща в цел само за себе си, а в средство за поощрение. Добре запомнете това. Никога не бива да се подтиска душевната дейност, с каквато и да е друга. Не можете да имате големи мускули, ако не сте твърди по отношение на себе си, по отношение на недостойни страсти, на разлагащото самолюбие и на неспирната жажда за удоволствия. Не бъдете снизходителни към себе си. Не смятам, че идеалът ми е в една маса от мускули, която може само да яде и да тренира. В това няма нито една човешка черта. Много скоро такъв човек става груб и суетен. Но много опасно е схващането на такъв човек, че силата на мускулите стои над благородството на характера. Огледайте се в световната история. Истинските герои са били винаги героите на волята. Победите им са били спечелени не чрез мускули, а чрез превъзхождащата сила на духа. Понякога в езическия свят физическата сила е била самоцел. Такава е била тя във времената на нейното изграждане. Християнската цивилизация не допуска това. Един съвременен човек тренира тялото си като средство за постигане на успехи в творческата работа. Или: тренирайте, но не безумно. Не забравяйте, че кат оказвате съпротива на тежестите, като ги вдигате, вие калявате своята воля.

Колко жалко е, когато мнозина, които идват в залата, още след първата мускулна треска се отказват от тренировки. Много от момчетата започват с наивната цел да направят малко мускули, за да се харесват на момичетата. Но мускулите, дори и малко, искат доста работа. Не може например да не се кляка, за да се запази ханшът малък. Клякането е ключът към големите мускули! То повишава обмяната на веществата., покачва мускулното тегло, силно разширява гръдния кош. Правилно дозираното клякане може да свали вашето тегло, и да помогне на мускулите да станат релефни. Не е установено много точно дали приклякането разширява ханша. Но е установено, че без него не може да имате внушителен и строен вид. Културист, който не кляка, е като круша, обърната с опашката надолу. Опашката, това са краката му. А момичетата няма да се загледат в мъж със слаб характер. Те се интересуват от вашия характер, воля, знания (поне свястните момичета де :) ).

Волята на културиста трябва да се тренира и извън залата. За да може волята да упражнява резултатно своята власт, трябва да избягвате всичко, което я отслабва и да правите онова, което я укрепва. Значи вашата воля трябва да бъде дейна.

Вие трябва незабавно да се захванете да усвоявате желаното. Волята се запазва и развива чрез постоянни упражнения. Това може да се получи, като сутрин ставате точно в определен час, въпреки мекото и чисто легло. После се облечете пъргаво без всякакво размотаване. Когато излезете навън бъдете изправени, ходете стегнато. Израз на воля е, когато загасите телевизора на най-интересното място или прочетете до края отегчителния урок или служебен документ. Хубаво е да можете да отминавате с твърда крачка витрината, която ви привлича или да бъдете особено любезни с онези, които са ви малко несимпатични. Воля е, когато изпълните незабавно и точно получената заповед, въпреки надигащото се у вас нежелание или въпреки желанието да прочетете вестник, да започнете работа точно на време и да я прекратите точно на време. Такива наглед незначителни неща оформят вашата воля. Който иска да бъде здрав духовно и чрез това физически, трябва да си постави целта да обуздае себе си и да бъде верен на това решение през целия си живот. За вас няма да бъде трудно, защото за вашата воля ще допринесат много вашите постоянни тренировки.

Оценете статията!

Още интересни статии

 
 Posted by at 20:00

 Leave a Reply

(задължително)

(задължително)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>