дек 012012
 

8.Вашия темперамент и вашата тренировка

В миналото не се е обръщало внимание на темперамента на културиста и влиянието му върху тренировките. Начинаещите донякъде имат забулено влияние на темперамента върху тренировките, защото всички в началото са ентусиаризирани и получават готови инструкции.

Но по-нататък вашето желание за тренировка може да отслабне поради това, че не се съобразявате с личния си темперамент. Няма две звезди в културизма, които да тренират по един и същи начин. Културистът трябва да познава сам себе си, за да преодлее недостатъците на темперамента си и да използва добрите му страни.

SteveReeves1 200x300 8.Вашия темперамент и вашата тренировка%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d1%8a%d1%82 Ако погледнете биографиите и антропометричните данни на Стив Рийвс и Редж Парк ще забележите, че са били големи шампиони в миналото. В тяхното физическо развитие има големи сходства, но по темперамент и нагласа те коренно се различават.

Редж е решител, сериозен и упорит. След като реши нещо, той го изпълнява с упоритостта на булдог. Той не прави повече разсъждения. След като е решил нещо, нищо не може да го отклони от целта. Това оказва голямо влияние върху тренировките му. Той избира програма с малко упражнения. Винаги използва максимални тежести. Стискайки зъби и напрягайки се, той тренира до последното повторение така сякаш от това зависи живота му. Вече избрал реда, в който трябва да следват упражненията, техния брой, серии, повторение и тежест, той не се спира пред нищо и нищо не изменя. Ако някой му предложи друг начин на трениране и го подведе, Редж съжалява за загубеното време и енергия. Подобно на него тренират Бертил Фокс, Том Палц, Ричи Гаспари.

Със Стив Рийвс е точно обратното. Той обича да прави смях, импулсивен е и е по-малко сериозен от Редж. Обича разнообразието. Не обича монотонното трениране. Това може да се види и от професионалната му и културистична кариера. Един ден печели „М-р Америка“, друг път забравя тежестите и взема роля в Холивуд. След това забравя за Холивуд и се готви за състезание. Решил е да участва и да победи. След спечелването на „М-р Юнивърс“, решава да стане актьор в телевизията. След това наново в Холивуд и така нататък. Всеки ден е нов и различен за него. Няма никакво предварително планиране на живота. Взема нещата както му дойдат – по-интересните са по-хубави. Тренировките му са съчетани с темперамента. Стив не тренира сериите по отегчаващия начин на Редж Парк. Не са му достатъчни 8-10 упражнения по 3-4 серии. Той търси разнообразието. Вместо 3-4 серии на упражнението сгъване за бицепси, той прави 3-4 серии по различен начин – сгъване с щанга, концентрирано сгъване, сгъване на бицепс на машина. В края на краищата, направил е толкова, колкото и Редж.

Друг тип темперамент е Джак Лалейн. Джак е „вързопче нервна енергия“. Не може да стои на едно място даже и за минута. Той трябва да действа, да прави нещо през цялото време. По време на тренировка тренира почти без почивка. И при това той има излишна енергия. Когато има прекалено много енергия взима тренировка за издържливост – 500 набирания на лост или 100 на успоредка. Това е неговото облекчение. Както виждате – необикновена програма.

Друг тип е Ед Териолт. Ед е мързелив, флегматичен темперамент. Не се поддава на емоционални вълнения. По време на тренировъчната си кариера, той доста се е „излежавал“ и е тренирал доста интензивно. Ако няма състезания, предпочита да живее лесно, да тренира умерено, да се излежава хубаво. Но когато заработи с пълна пара тренировките му са свръхинтензивни – по-големи от тези на повечето шампиони. За един месец може да направи толкова, колкото друг за шест.

DaveDraper1 200x300 8.Вашия темперамент и вашата тренировка%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d1%8a%d1%82 Друг е и Дейв Дрейпър. Той чувства, че нищо в живота не идва толкова лесно. Сигурен е, че усилието ще му донесе толкова, колкото е вложил в него. Дейв е щастлив тогава, когато действа. От месец на месец все повече работи. В резултат на това тренира 5-6 пъти в седмицата, обикновено по 3 часа. Само, когато тренира толкова интензивно, той се чувства спокоен. Сигурен, че ако спре това темпо, ще се отрази върху физиката му. Безгрижието е нетърпимо за Дейв. Просто не го възприема. Смята, че е създаден, за да работи. Това е тайната на успеха му в културизма.

Тези 5 шампиона са пет определени типа темперамент. Упорит, решителен (Р. Парк). Не толкова сериозен, който обича разнообразието (Стив Рийвс). Енергичен, нервен тип (Джак Лалейн). Спокоен, невъзмутим (Ед Териолт) и упорит работник, който вярва, че толкова вземаш от една тренировка, колкото и влагаш (Дейв Дрейпър, Арнолд Шварценегер).

Предполагам, че принадлежите към някой от тези типове, с някой различия може би. Трябва да откриете начин за планиране на тренировките ви.

В допълнение – има и „щастлив тип“, който винаги вярва в бъдещето, успехите лесно му идват, никога не мисли за неуспех. Трудността тук е прекалената увереност на индивида, който вярва, че резултатите идват лесно по всеки възможен начин. Хората от този тип трябва да мислят повече, да се опитат да схванат същността, повече да се вгледат в нещата.

Друг вид темперамент е този на песимиста. Обикновено той е разочарован. Оплаква се, че всичко, до което се докосне, се превръща в кал. Тези схващания, разбира се, могат да разрушат успеха на културиста. Песимистът се нуждае от вдъхновение. Трябва да чете списания, да чете биографиите на звездите и да повярва, че не е по-долу от другите и, че щом те са успели, ще успее и той.

Друг темперамен е недоверчивия. Когато успее в дадена насока, той се обърква, сменя програмите всеки ден и не успява. Тези хора трябва да бъдат убеждавани от съветите на по-авторитетните от тях, които ще има помогнат с научни доказателства или с личния си опит.

Противоположен е консерваторът. Той може да вярва в културизма, но не вярва в новите, подобрени тренировъчни методи. Неговата поговорка е е „Достатъчно ми е това, което беше достатъчно и за дядо ми“. Такъв темперамент трябва непрекъснато да проучва всички факти, да ги преценява и да ги включва в тренировките си.

От всичко написано трябва да разберете, че важното е да изучите своя темперамент и да откриете пътя към вашите тренировки. Новият принцип изисква да проучите себе си и да разберете емоционалните си импулси. Шампионите например имат точно определен физически, умствен и емоционален тип. Те са шампиони, защото познават себе си.

Оценете статията!

Още интересни статии

 
 Posted by at 20:17

 Leave a Reply

(задължително)

(задължително)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>