мар 142013
 

protein muscle mass Стратегия  за изгаряне на излишните мазнини   прием на белтъчини%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b5 %d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d0%b8 %d0%b4%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%b8 Когато сваляте мазнините вие трябва да повишите приема на белтъчини, като почти го изравните с този на въглехидрати. Така ще приемате повече белтъчини, отколкото през периода на покачване на маса, когато отношението белтъчини / въглехидрати е около 1/2. На пръв поглед звучи нелогично и дори неправилно. Истината обаче е по-различна. Когато сте на нискокалорична диета (каквато е тази за изгаряне на мазнините), съществува реална опасност организмът да посегне на мускулите и заедно с мастната тъкан да ги използва за енергия. Така, ако не приемате достатъчно белтъчини, ще се получи стопяване на мускулите. Именно затова се налага високият белтъчен прием – за да изгорите мазнините, като същевременно запазите мускулите.

От колко грама белтъчини се нуждаем при изгарянето на мазнините
Количеството на необходимите ви белтъчини зависи от теглото ви и от типа на вашето телесложение. За определянето на това количество се използват два популярни начина, които може да видите по-долу. Възможно е някои културисти и диетолози да предложат показатели за изчисляване, които не съвпадат с предложените в сайта. Но предложените тук показатели са възприети от почти всички „капацитети“, изпитани са и наистина работят. Вижте начините:
Първи начин – според калориите: При този начин първо трябва да изчислите от колко калории се нуждаете. Ако не сте го направили,  действайте.  Трябва да сте наясно и с типа на телосложението си – дали сте ендоморф (трудно сваляте маса), мезоморф (качвате и сваляте относително лесно) или сте ектоморф (лесно сваляте маса). След като изчислите колко калории са ви необходими, направете следното:
>>> ако сте ендоморф (лесно сваляте маса), сметнете 45% от необходимите ви калории
>>> ако сте мезоморф („златната среда“), сметнете 40% от необходимите ви калории
>>> aко сте ектоморф (трудно качвате маса), сметнете 35% от необходимите ви калории
С тази сметка ще получите колко калории в дневното ви меню трябва да идват от белтъчини. Напр. ако откриете, че ви трябват 2000 калории дневно и сте ендоморф, то 900 от тях (45% х 2000 = 900) трябва да идват от белтъчини. След това разделете получения резултат на 4 (т.к. 1 грам белтъчини освобождава 4 калории) и ще разберете от колко грама белтъчини дневно се нуждаете. В нашият случай се нуждаете от около 225 г. белтъчини на ден. Може би забелязахте, че тези, които свалят маса по-трудно, трябва да поемат повече белтъчини. Високата консумация на белтъчини е за сметка на по-ниското количество на въглехидрати. Целта е мазнините да се свалят възможно по-бързо. Тези, които много лесно свалят маса (ектоморфите), трябва да поемат по-малко белтъчини и за сметка на това – повече въглехидрати. Целта е да се свалят мазнините (доколкото ги има), без да се засягат мускулите (което може да стане при по-ниски дози на въглехидратите).
Втори начин – според теглото ви: Преди да го приложите, ще се наложи да се претеглите. Трябва да сте наясно и с типа на телосложението си. Това, което трябва да направите след „кантара“, е следното:
>>> ако сте ендоморф, умножете теглото си по 3,2
>>> ако сте мезоморф, умножете теглото си по 3,44
>>> aко сте ектоморф, умножете теглото си по 4,6
Така ще получите необходимото дневно количество белтъчини в грамове. Напр. ако тежите 70 кг и трудно сваляте тегло, са ви необходими около 230 г белтъчини днивно. Възможно е, ако направите изчисление и по двата начина, да получите разлика от 20-30 грама. Това не бива да ви стряска. Знаете, че човекът не е машина, така че нищо не може да бъде определено с максимална точност – всеки е различен. Ето защо можете да променяте получените количества с 20-40 грама, докато получите максимални резултати.
Кои са най-подходящите белтъчни храни за релеф
Сега вие трябва да намалите до минимум храните, които заедно с белтъчините съдържат и доста мазнини. Това са най-вече млечните произведения (сирене и кашкавал), както и яйцата заедно с жълтъците. Най-добре използвайте за белтъчини немазно месо (пилешко, телешко, риба), Яжте не повече от 3-4 цели яйца на ден, тъй като жълтъците съдържат повечко мазнинки. От млечните продукти се насочете към изварата, т.к. тя не съдържа никакви мазнини. Винаги отстранявайте сланината от месата, защото в противен случай ще си усложните доста задачата.
Как да разпределим белтъчния прием в рамките на деня
Вие трябва да приемате белтъчини на всяко ядене, тъй като те са необходими постоянно на организма. Най-добре разделете необходимото ви количество белтъчини на 5-6 приблизително равни хранения. Така организмът ще се справи доста по-добре с големите количества белтъчини. За препоръчване е вечерта да консумирате малко повече белтъчини за сметка на въглехидрати, защото през нощта енергия (получавана от въглехидратите) няма да ви трябва – все пак няма да правите кой знае какво, а ще спите, нали? Напр. ако са ви необходими 180 г. белтъчини на ден, може да ги разделите на 6 приема, като сутринта приемате по около 20 грама на хранене, а вечерта – по около 40 грама.

Източник: http://fitbg.hit.bg/
Стратегия за изгаряне на излишните мазнини – прием на белтъчини 5/5 (100%) 1 vote

Още интересни статии

 
 Posted by at 16:46

 Leave a Reply

(задължително)

(задължително)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>