мар 142013
 

calories apple Калориите и ролята им в нашата диета%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b5 %d0%b4%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%b8 Калории… най-вероятно сте слушали много по този въпрос и си имате обща представа за тях. Те са доста важен компонент от храненето на бодибилдерите, тъй като могат да се окажат решаващи за (не)успеха ви. Вижте кратко описание на калориите и тяхната роля в храненето.

Какво е това калории? Калории или Килокалории?
Калорията е единица, с която се измерва енергията, необходима за осъществяването на жизнените процеси в нашето тяло. На една калория се равнява енергията, необходима за затопляне на 1 мл. вода с 1 градус. Всяка храна, която попадне в нашия организъм, освобождава определено количество калории, след като се усвои. За удобство при храната се използва единицата килокалория (1 килокалория е равна на 1000 калории). Например 100 г. хляб освобождават в организма около 200 килокалории, 100 г. пилешко месо – около 120, и т.н. Но няма храна, 100 г. от която да съдържат по-малко от 1 килокалория (краствиците – най-слабо калоричната храна – съдържат около 10). Затова изданията на печата предпочитат за краткост вместо „килокалории“ да пишат „калории“. Така ще направим и тук, като не забравяте, че щом става въпрос за храна, всички единици са всъщност килокалории.
От колко калории се нуждаем
Това е един доста сложен и субективен въпрос. Зависи от конкретните особености на всеки човек – пол, възраст, тегло, генетика, цел на тренировката и др. Няма двама души, които да се нуждаят от точно еднакво количество калории. Но ориентировъчното им определяне за нас, билдерите, е особено важно. Наред с другите фактори, и калориите имат тежката дума по въпроса ще успеем или не да постигнем своите цели. От количеството на калориите, които приемаме, зависи дали ще качим или ще свалим маса. А от състава на калориите (колко от тях са от белтъчини, колко от въглехидрати и от мазнини) зависи дали покачената (свалената) маса ще бъде от мускули или от мазнини. А това е от първостепенна важност, нали? Ето защо освен на количеството калории, които приемате, трябва да обръщате сериозно внимание и на състава им.
Фактори, определящи необходимостта от калории
За нас основните фактори, определящи калориите, са теглото ни и целта, с която тренираме (маса или релеф). Когато качваме маса, трябва да увеличим калорийния прием, за да заделим енергия за мускулния растеж. Когато Сваляме излишните мазнини, трябва да намалим калориите, за да може организмът да използва за енергия подкожната мастна тъкан.

Източник: http://fitbg.hit.bg/
Оценете статията!

Още интересни статии

 
 Posted by at 16:23

 Leave a Reply

(задължително)

(задължително)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>