дек 022012
 

Силата на Протеина

article 2 1 Силата на Протеина%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b5

Едва ли някой може да ми посочи културист, който се притеснява от това, че яде прекалено много протеин. Все едно да ви е страх да натрупате мускули. Протеинът е ключовият елемент в целия този бизнес, наречен културизъм. Всичко – и диети, и тренировки, и упоритост, отива напразно, ако не приемате достатъчно протеин. Това е съставката, която ще определи дали ще крачите стъпка по стъпка към целта, или ще вървите натам с гигантски крачки.

Ето няколко факта и съвети, които ще ви дадат добра идея за това, как да станете огромен.Протеинът е основата на анаболизма. Това не може да е изненада за никого. Общият прием на калории и протеин определя дали се намирате в състояние на анаболизъм. Ако ядете прекалено много въглехидрати, но протеинът не ви достига, то кажете сбогом на големите мускули.

Приемайте достатъчно протеин

И отново и отново – достатъчно протеин е ключа към успеха. А това означава по два грама на килограм тегло е необходим минимум. Ако тежите 100 килограма, 200 грама протеин са задължителни. Забележете, не казвам достатъчни, а задължителни.

Опознайте добре организма си

Съветът ми е към всички тези, които имат бърз метаболизъм и трудно качват килограми. Ако сте надарени (едва ли това е точната дума) с метаболизъм, който ви кара да изгаряте протеин за набавяне на гориво, то тогава задължително увеличете дневния прием на 3 грама за килограм тегло. Само така ще може да „надскочите“ метаболните изисквания и ще дадете на мускулите достатъчно протеин за растеж.

Яжте достатъчно въглехидрати

article 2 2 Силата на Протеина%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b5

Много особено мнение имат доста културисти за въглехидратите. Запомнете, те не са абсолютно забранени, а точно обратното. А когато говорим за натрупване на мускулна маса, то въглехидратите са задължителни. Приемайте по 4-5 грама на килограм тегло, като само по този начин ще снабдите организма си с необходимото количество енергийни ресурси, за да не прибегне до разграждането на протеина.

Ако сте на диета, яжте повече протеин. Това е толкова просто и логично. Често в стремежа си да свалят мазнини и да се изчистят, много хора орязват тотално мазнините в диетата, а калориите съкращават значително. И тогава идва въпросът, как огранизмът да попълва енергийните си нужди, при положение че ресурсите са по-малко. Като компенсация започват катаболни процеси и целият ви труд отива на вятъра. За да предотвратите това, запомнете – ако сте на диета и сте намалили мазнини и въглехидрати, увеличете приема на протеин с около 30-40 процента.

Бройте чистия протеин

Когато смятате дневния си протеинов прием, бройте само чистия протеин, приет с яйца, мляко, месо, риба. Не бройте протеина от овес, ориз и други зърнени храни. Използвайте протеинови напитки и шейкове.

Препоръчвам ви суроватъчния протеин на прах, който действа бързо, естествено плътен и богат е на разклонени аминокиселини, както и соевия протеин, богат на глутамин, и казеина. Тези три протеинови източника, комбинирани добре, ще осигурят по-добро нетно увеличение на мускулната маса, отколкото ако приемате само един вид протеин. Всеки случай не разчитайте изключително на протеина, протеиновите шейкове и другите протеинови добавки. Да, те се приготвят по-лесно от една пилешка пържола, но не забравяйте следното просто правило: набавяйте не повече от 50% от дневната си дажба с протеинови добавки.

Останалото количество протеин задължително трябва да идва от хранителни източници. Само така ще се постигне добър баланс и максимално усвояване на протеина от мускулната тъкан.

Нека бъде просто

Прекаленото усложняване на хранителната диета е ненужно и смешно. Ето ви една проста схема, към която е добре да се придържате. Нека приемът ви на протеин е 2 грама за килограм тегло, максимум 3 грама за тези, които имат бърз метаболизъм или пък са на строга диета. Необходими са ви 4 грама на килограм тегло въглехидрати, необходими за енергия, и избягвайте да приемате мазнини. Запомнете, че хранителните източници на протеин много рядко са чисти и заедно с тях си осигурявате необходимото дневно количество мазнини. Ако мускулите не растат, добавете повече въглехидрати.

Това е, без никакви магически неща, просто една добра манипулация с протеина, въглехидратите и другите хранителни вещества и ето че качването на мускулна маса няма да е проблем.

Оценете статията!

Още интересни статии

 
 Posted by at 14:32

 Leave a Reply

(задължително)

(задължително)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>