дек 032012
 

Как да спрем кантара в посока нагоре? 5 златни правила за всекидневната диета

WAH Как да спрем кантара в посока нагоре? 5 златни правила за всекидневната диета%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b5 Изпуснахте закуска, защото се успахте? Може ли сега да я наваксате на обяд? А добра идея ли е да замените следобедната закуска с шоколадов десерт? Ами да залъжете глада с кроасан и плодов сок? „Не!“ Защо ли?

Добре, въпреки че не е добра идея, все пак го направихте. Всичко ли е изгубено, няма ли място за възпираща мастните отлагания контра? Ако ежедневната Ви диета нарушава което и да е от петте ни златни правила на доброто хранене, описани в тази статия, то теглото Ви е в опасност! В случай че ги спазвате и не търсите висока спортна форма, можете да си отдъхнете, защото постигнатото ще пребъде.

1. Разделете храната си на 4-5 приема през равни интервали от време.

Иначе казано, яжте на всеки три до четири часа. Така подредено, храненето Ви ще доставя редовно енергия на тялото Ви и няма да му създава стимул да пести енергия в мастните депа, за да е готово да компенсира енергийните колапси между храненията. Само по себе си това правило няма да Ви направи по-слаби, но има силата на превантивна мярка. Въпросните енергийни спадове в приема на енергия се получават, когато тялото усвои дадено хранене, а до следващото остават още час, два или повече време. Това само по себе си е пропуск на храна, защото следващата порция ще започне да се усвоява часове след консумацията й. И това ни води до правило 2, а именно:

2. Не пропускайте хранене!

Ако изпуснете хранене, а работите, тялото Ви ще започне да черпи енергия от чернодробния гликоген. Скоро ще усетите къркорене на червата и умора. Идва Ви на акъла: „Нямам време да хапна, само ще залъжа глада, колкото да не падна!“ И така една грешка Ви води до друга. А именно да изядете храна за залъгване.

3. Не залъгвайте глада с бързи храни!

Това не е хранене, а втората голяма грешка за деня Ви. Ще се изненадате че в списъка освен познатите Ви 10 храни, от които нямате нужда, влизат и натуралните сокове, плодовите млека и плодовете. Причината е, че те са богати на вода, която дава измамно чувство за обем в стомаха и захар, която ще Ви донесе бърза порция енергия, която ще си отиде два пъти по-бързо, но вече ще е вдигнала инсулина Ви на едно по-високо ниво. Това ни води до следващата грешка – вълчият апетит за сладко!

4. Не се поддавайте на вълчия апетит за сладко, освен след тежки тренировки!

Ако все пак се поддадете, натъпчете се с 4-5 лъжици сухи овесени ядки. Това поне ще ви предпази от „Въртележката на Мечо Пух“. Запомнете: Захарта не Ви храни, напротив – кара Ви да мислите, че сте сити, докато всъщност гладувате! Захарта и храните с висок гликемичен индекс или иначе казано „бързата енергия“, няма да напълни чернодробния Ви гликоген по-бързо, но за сметка на това ще напълни резервоарите, защо тук важи принципа на Мечо Пух – колкото повече, толкова повече. Колкото повече захар консумирате, толкова по-висок ще е инсулинът Ви, толкова по-бързо ще се транспортира енергията от бързите въглехидрати и толкова по-бързо ще падне нивото на глюкозата в кръвта, а с това и кръвното налягане. Последното пак ще наложи на черния дроб да стабилизира ситуацията с нова порция чернодробна глюкоза и пак към вълчия апетит за сладко. Ако все пак прекалите, има изход. Обикновено мазнините не се натрупват само за един ден, а за два-три и повече дни на грешки! Тук идва следващото правило:

5. За всеки „съгрешен ден“ направете ниско въглехидратен ден.

След издънки в модела на хранене при въглехидратите, овладейте инсулина, като не му позволите да се повишава наново през следващото денонощие. Това не значи, че трябва да намалите калориите, а просто да наблегнете на храна с ниско съдържание на въглехидрати, богата на протеини и с умерено съдържание на мазнини. Всяка рецепта от менюто ни, която има по-малко от 30 гр. въглехидрати в порция и поне 35 гр. протеини и 15 до 25 гр. мазнини е подходяща за целта.

Автор : Владимир Недков                                                                                                                                Източник: www.bb-team.org
Оценете статията!

Още интересни статии

 
 Posted by at 17:37

 Leave a Reply

(задължително)

(задължително)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>