дек 172012
 

Основните хранителни вещества – въглехидрати

carbon Основните хранителни вещества   въглехидрати%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8 %d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0 %d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b5 Въглехидратите съставляват основната част от диетата ви. Те осигуряват енергия за функционирането на органите в тялото и за нормалното протичане на жизнените процеси. В следващите редове е поместена информация за най-важното относно тази група вещества.
Какво представляват въглехидратите
Въглехидратите са химични съединения, съдържащи елементите въглерод, водород и кислород. Затова понякога се наричат и „въглеводи“ (от „въглерод“ и „вода“). Според своя състав въглехидратите се разделят на прости и сложни. Простите имат общото название „захари“. Всъщност те биват монозахариди и дизахариди. Монозахаридите са с обща формула С6 Н12 О6. Такива са глюкозата (гроздовата захар) и фруктозата (плодовата захар). Дизахариди са захарозата (цвекловата захар) и лактозата (млечната захар). Сложните въглехидрати се състоят от много монозахариди (стотици, дори хиляди). Полизахариди са нишестето (скорбялата) и целулозата (влакната).
Как се усвояват въглехидратите
Простите въглехидрати се усвояват много бързо. Тяхното разграждане започва още в устата под действието на слюнчения сок. Достигайки до стомаха, те вече са донякъде разградени. В стомаха се извършва окончателното им смилане. Нишестето, което е сложен въглехидрат, обаче се смила по-бавно, тъй като трябва първо да се разгради до прости. Усвояването на нишестето става в червата и отнема доста време. Другият сложен въглехидрат – целулозата – не се усвоява от човешкия организъм. Но тя е от особена важност за него, тъй като стимулира храносмилането и помага за отстраняването на отпадъчните продукти от обмяната на веществата.
Какви са техните функции
Главната функция на въглехидратите е осигуряването на енергия за осъществяване на всички жизнени процеси в организма. Въглехидратите (особено простите) се усвояват по-бързо от останалите хранителни вещества, затова са подходящи именно за тази цел. Те са и по-просто устроени от белтъчините и мазнините, което също благоприятства използването им като енергиен източник. Самата енергия се освобождава от разграждането на глюкозата. Тя се разгражда до пирогроздена киселина, която участва в цикъла на Кребс и се разпада на свой ред до вода и въглероен диоксид. Част от получената енергия веднага се използва за нуждите на организма. Тази, която не се употребява веднага, се складира в мускулите под формата на гликоген. Това е вещество, което бързо и лесно осигурява енергия при внезапна нужда. При всички анаеробни спортове (какъвто е и бодибилдингът) нужната енергия се осигурява именно от гликогена. Само че количеството гликоген, което може да се отлага в мускулите, е ограничено. Когато запасите се попълнят, а приижда още енергия (при усилено въглехидратно хранене), тя вече се преработва като мазнини и се отлага в подкожната област. А това, както казва Арнолд, е „Най-големият грях за културиста“. Така че внимавайте с въглехидратите, защото могат да ви изиграят лоша шега.
Кои са основните източници на въглехидрати
По принцип всяка храна съдържа някакво, макар и минимално, количество въглехидрати. Нас ни интересуват обаче храните с високо белтъчно съдържание (около 15 – 20%). Продуктите на първия ред се отнасят до източниците на прости въглехидрати (захари), а тези на втория ред – съответно до източниците на сложни въглехидрати (нишесте)
>>> плодове и плодови сокове;  мед и захарни изделия;  мляко
>>> хляб, хлебни изделия и картофи;  житни зърнени култури;  бобови зърнени култури
От колко въглехидрати се нуждаем
Въглехидратите съставляват основната част от вашата диета. Конкретното количество, което ви е нужно, се определя от вашето тегло и от целта, с която тренирате. Ето и препоръчителните дози: при покачване на маса – около 4-5 до 6 грама въглехидрати на килограм тегло. При стремеж за изгаряне на мазнините необходимото количество е около 3 грама въглехидрати на килограм тегло, за да може подкожната мазнина да се използва за енергия вместо въглехидратите от храната. Повечко въглехидрати трябва да се ядат през първата половина от деня, както и непосредствено след тренировка. Да ги ядете преди лягане не е много добра идея, сещате се защо, нали? За повече подробности вижте страниците за диетите, както и хранителните стратегии за покачване на маса и за изгаряне на мазнините.
Калоричност на въглехидратите
При усвояването си един грам въглехидрати освобождава в организма 4,1 килокалории. Толкова освобождават и белтъчините. Мазнините обаче освобождават 9,3 килокалории енергия. Наистина, малко повечко. Затова с тях трябва и да се внимава повечко
Основните хранителни вещества – въглехидрати 5/5 (100%) 2 votes

Още интересни статии

 
 Posted by at 19:27

 Leave a Reply

(задължително)

(задължително)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>