дек 212012
 

Мед и захарни изделия

1306289412151 300x206 Мед и захарни изделия%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8 %d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b5 Медът, захарта и захарните изделия са източници на концентрирани прости въглехидрати (можем да ги наричаме „концентрирани захари“). За разлика от плодовете, които не влияят същестевно върху колебанията на кръвната захар, тези продукти въздействат много върху нейните нива. Затова те трябва да се употребяват внимателно и с мярка. Употребата на някои от тях може изобщо да се изключи, както ще видите в следващите редове.

1. Данни за 100 грама продукт (в грамове)
Това е извлечение от таблицата с химичния състав на храните. В практиката отклоненията от посочените данни са много малки. При меда може да съществува отклонение най-много 2-3 грама, което е всъщност без значение. При захарта отклонение няма изобщо, тя си е 100% въглехидрати.

хранителен продукт
вода
белтъчини
мазнини
въглехидрати
калориии
Захар
Мед
0,1
21,0
0
0,4
0
0
99,9
78,3
410
323

2. Медът и захарните изделия – обща характеристика
За разлика от плодовете, които не влияят същестевно върху колебанията на кръвната захар, медът и захарните изделия въздействат много върху нейните нива. Затова тук съществува реална опасност енергията, отделена веднага след консумацията им (тя се освобождава много бързо) да се натрупа като мазнини, ако не се използва. Затова тези храни трябва да се консумират само при нужда, а не „когато ви падне“. Те действат добре, когато се приемат няколко минути преди кратко, интензивно натоварване (напр. спринт). В този случай те освобождават енергия, която лесно се използва от тялото по време на натоварването. Само че ако сте решили да приемате концентрирани захари преди по-дълги физически занимания (като тренировка по бодибилдинг), то вие не сте на прав път. В този случай те няма да ви поможнат да се чувствате „енергичен“, а дори напротив – могат да засилят чувството на отпадналост. Ето защо става така: след като приемете концентрирани захари, нивото на кръвната захар се повишава. Това води до повишена секреция на хормона инсулин, който има за задача да нормализира нивото на захарта. След като изпълни задачата си, кръвната захар е на по-ниско ниво, отколкото преди приема на храната. Това ви кара да се чувствате уморен и отпаднал. Затова не правете грешката да вземете мед или захар преди тренировка. Много по-добре ще бъде, ако ги приемете след тренировка. Тогава те ще се превърнат в гликоген и ще заредят мускулите, като така ще помогнат за възстановяването им. Затова забравете за захарите преди тренировка и ги оставете за края й.
3. малко по-подробно представяне
Между различните „представители“ на концентрираните захари (мед, захар, захарни изделия) има известни разлики, които определят тяхната полезност за организма. Прочетете следващата информация и помислете към кой от тях ще се насочите
## пчелен мед – Това е много полезна храна, която при възможност трябва да се включи в дневното меню и да се приема редовно. Той съдържа глюкоза и фруктоза в съчетание с най-различни микро- и макроелементи с разнообразни действия. Може да се използва за лечение на заболявания на сърдечно – съдовата и ендокринната система и черния дроб, както и да се използва срещу запек. Най-добре е да го приемате сутрин или след тренировка, за да получите максимална полза от него. Ако желаете, може да го разредите с вода или чай, тъй като тогава се усвоява още по-лесно. В никакъв случай обаче не яжте мед късно вечер – просто е безсмислено. Почти е сигурно, че в този случай той ще отиде в подкожния слой, но под формата на мазнини.
## захар – Това е кристално вещество, извличано от захарното цвекло или захарната тръстика. Натуралната, кафява захар има свойства, подобни на тези на пчелния мед. Но освен това тя съдържа и целулоза, стимулираща храносмилането. Естествената захар е много добър подсладител и може да се употребява редовно, по същия начин като меда. Но… има една подробност: натурална захар на българския пазар няма! Много неприятно, нали? Е, няма как, това е истината. Вместо нея се предлага бялата, рафинирана захар, преминала през химическа обработка. В резултат на това тя губи всички витамини и целулоза и в нея не остава нищо, освен самата захароза. Рафинираната захар не доставя нищо полезно на организма, а дава само калории. Често те са наричани „празни калории“ понеже идват без всякакви полезни съставки. Освен това за усвояване на рафинираната захар се изразходват доста витамини (предимно В и С) и калциеви соли. Тя вреди и на зъбите и е най-честата причина за кариеса. Затова най-разумното, което можете да направите, е да ограничите до минимум рафинираната захар в диетата си, а още по-добре е да я изключите съвсем. Ориентирайте се към меда – той е страхотен подсладител
## захарни изделия – Тук можем да причислим повечето продукти, в които участва захарта. Това са шоколадите, вафлите, бисквитите, локумът, сладкарските изделия и много други. Тяхното действие върху организма е подобно на това на захарта. Захарните изделия нямат никакви витамини, а само дават калории. Дори в доста от тях присъства прилично количество мазнини (напр. при шоколада и вафлите то е около 30-35%). А това усложнява нещата още повече. Вероятно се сещате какво трябва да направите: откажете се от всички захарни изделия или поне ги ограничете рязко. Ако все пак не можете да ги „откажете“ съвсем, приемайте ги след тренировка, за да извлечете поне малка полза от тях. За консумирането им вечер няма нужда да говорим – ако искате хубаво тяло, просто забравете за тях вечерта.
5. Заключение
И така – намалете захарните изделия, а увеличете меда и плодовете. Само че не бива да забравяте, че концентрираните захари могат да причинят кариес. Това се дължи на разграждането на глюкозата в устата. Там тя се разпада до пирогроздена киселина, която върши тази лоша работа (разяжда зъбите). Затова яжте мед и плодове, но редовно си мийте зъбите!
Мед и захарни изделия 5/5 (100%) 1 vote

Още интересни статии

 
 Posted by at 17:07

 Leave a Reply

(задължително)

(задължително)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>